Základní informace pro předmět Patofyziologie výživy B03220

 Předmět seznamuje studenty oboru nutriční terapie s mechanismy metabolických dějů po přijetí potravy za normálních a patologických stavů. Z didaktického hlediska je předmět rozdělen na část obecnou a speciální.

V obecné části jsou probrány základní pojmy, význam výživy člověka pro jeho zdraví, výživa jako zdroj energie, vztah mezi příjmem potravy a jeho metabolickým efektem, trávení a vstřebávání živin, řízení gastrointestinálního traktu, přeměna látek, energetický metabolismus, stopové prvky a vitaminy.

Cílem speciální části je vytvořit studentům představu o etiologii a patogenezi nejčastějších onemocnění, s nimiž se nutriční terapeut v praxi setkává. Zvláštní důraz je kladen na onemocnění trávicího traktu, obezitu, podvýživu, diabetes mellitus, dyslipidémii a onemocnění skeletu.

Pozornost je věnována rovněž poruchám vývoje a růstu, problematice výživy u onemocnění ledvin, jater a srdečních onemocnění.

Znalost těchto faktů a jejich terminologie je nutným základem pro studium navazujících předmětů.

Základní kontakty naleznete v záložce Kontakty.

Rozvrh v GD naleznete v záložce Rozvrh.

Podmínky ke zjískání zápočtu naleznete v záložce Zápočty.

Podmínky ke zkoušce naleznete v záložce Klasifikovaný zápočet.

Informace o studijních materiálech naleznete v záložce Studijní materiály.

Pomocné materiály (prezentace či nahrávky z období Covidu) naleznete v kurzu v Moodle viz- Kurz v Moodle.